Hamile bir kadın olarak artık hem kendi sağlığınızdan hem de karnınızdaki bebeğin sağlığından sorumlusunuzdur. Hamilelikte ata binmek güvenli midir? makalemizde gebeliği boyunca bu sporu yapmak isteyen ve tehlikeli olup olmadığını merak eden kadınlara çeşitli bilgiler verdik.
Doktorların genel görüşü hamilelikte at binmenin güvenilir bir spor olmadığıdır. Attan düşme veya atın sizi üzerinden atması siz ve bebeğiniz için çok tehlikeli bir durumdur. Ama daha da önemlisi binicilikteki Jostling hareketidir. Çok yavaş şekilde atı sürmedikçe, bu hareket, fetüste plasenta dekolmanı riskini oluşturur. Plasenta dekolmanı, fetüsü rahimden ayıran ciddi bir gebelik komplikasyonudur.
Hamileyken ata binebilir miyim?
Gebelik sırasında binicilikle ilgili temel sorunlardan biri de kaza yaşama olasılığınızdır. Tüm hayatınız at üstünde geçse bile, hatta atları insanlardan daha iyi tanıdığınızı düşünmenize rağmen, her an attan düşme riski altında olduğunuz kaçınılmaz bir gerçektir. Binicilik genel anlamda tehlikeli sporlardan biri olarak kabul edilir. Gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmalara göre, ölümcül spor yaralanmalarının yaklaşık dörtte birinin binicilikle olduğu tespit edilmiştir.
Binicilikle ilgili yaralanmalar ise uzun süre tedavi gerektiren yahut kişide kalıcı hasar bırakan yaralanma türlerindendir.
Gebelikte ata binmekle ilgili bir diğer sorunda, biniciliğin zor ve deneyim gerektiren bir spor dalı olmasıdır. Profesyonel biniciler bile, hamilelikte at binerken kendilerini rahat hissetmediklerini, denge sorunu yaşadıklarını ve mide bulantısı ile karşılaştıklarını bildirmişlerdir. Özellikle engebeli alanlarda at binmek, at üzerindeki sürekli hareketli olup, düşüğe yol açabilir.
Hamile iken de atlardan kopamıyor, at binmeye devam etmek istiyorsanız, özellikle 2. ve 3. trimesterlarda asla ata binmeyin! (2. trimester 4,5,6. ayları, 3.trimester ise 7.,8.ve 9.ayları kapsar) 12. haftada bebeğiniz pelvik eşiğinin üzerine çıkar. Bu durumda düşme ya da at tarafından düşürülme gibi bir olayla karşılaşırsanız, bebeğinizi riske atmış olursunuz.
Gebelikte tehlikeli sporlar arasında yalnızca binicilik yer almaz. Buz hokeyi, futbol, kayak ve tüplü dalış da her an fetüse zarar verebilecek etkinliklerdendir.
At binerken yahut herhangi bir sporu aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaştığınızda hemen egzersizi durdurun ve doktorunuza haber verin!
-vaginal kanama
-Membran rüptürü
-persistent karın ağrısı
-nefes darlığı
-başağrısı
-ani gelişen yorgunluk
-göğüs ağrısı
-kas güçsüzlüğü
-fetüsün hareketlerinde azalma
-amniotic sıvı sızıntıları
-egzersiz sonrası 30 dakikadan fazla ortaya çıkan kasılmalar
Atlara aşık, at sevdalısı biri olabilirsiniz fakat size önerimiz kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için gebeliğiniz boyunca bir müddet atlardan uzak kalmanızdır.
Doğumdan sonra, güvenli olarak ve endişe duymadan yeniden binicilik keyfini çıkarabilirsiniz.
Hamilelikte Spor Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları bizkadinlaricin.com’a aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece bizkadinlaricin.com tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
YAZININ DEVAMI ==> Hamileler Ata Binebilir mi?