Mikro TESE özellikle menide hiç sperm bulunmayan hastalara uygulanan oldukça başarılı bir yöntemdir. Bu yöntemde hastanın testislerinden sperm elde edilmekte ve tüp bebek tedavisine başlanmaktadır.
Mikro TESE kimlere uygulanır?
- Sperm kanallarında tıkanıklık olan hastalara,
- Sperm kanalları doğumsal olarak mevcut olmayan hastalara,
- Hormonal sebeplerle sperm üretimi olmayan hastalara,
- Genetik sebepler dolayısı ile sperm üretiminde sorun yaşayan hastalara,
- Kanser tedavisi sebebiyle radyasyona maruz kalınması sebebiyle sperm üretimi olmayan hastalara,
- Kabakulak gibi enfeksiyonlar sonrası menide sperm bulunmayan hastalara uygulanabilmektedir.
Mikro TESE nasıl uygulanır?
Bu yöntemde hastaya anestezi verilir ve testislerinden alınan doku örneklerinde sperm aranır. Bulunan tek bir sperm hücresiyle dahi bebek sahibi olma şansı mevcuttur. Testis içi dokular, sperm hücrelerinin oluşmasını sağlayan ana sperm hücreleri ihtiva eder. Bu hücreler kuyruk oluşması halinde, özel sıvılarda bekletilip hareket yetisine sahip olabilirler ve bu sayede gebeliği gerçekleştirebilirler. Bknz: http://www.tupbebeknedir.com/mikro-tese
Elde edilen sperm hücreleri mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtanın içine enjekte edilir. Mikro TESE yönteminde testislere verilen hasar minimumdur. Bunun sebebi ise cerrahi müdahale sırasında mikroskoplar ile çalışılmasıdır. Sperm üreten kanallar mikroskop aracılığı ile büyütülür ve daha yakından görülebilir.
Mikro TESE ne kadar sürede tamamlanır?
Mikro TESE yöntemi, kanalların bir bir incelendiği bir işlemdir. Bu sebeple de 2 saatte tamamlanabilmektedir. Operasyon uzun olduğu için genel anestezi yöntemine başvurulur. Operasyon sonrası hasta evine gidebilir. Yöntem cerrahi bir donanım gerektirir. BU sebeple de uygulayacak olan doktorun uzmanlık alanı ve deneyimleri oldukça önemlidir.
Mikro TESE İşlemi nasıl yapılır?
Mikro TESE yöntemi, genel anestezi altında uygulanmaktadır. Bu sayede hasta herhangi bir şekilde ağrı ya da acı duymaz. Mikroskop altında her iki testisin genellikle 4 farklı noktasından doku örneği temin edilir. Temin edilen doku örnekleri çeşitli işlemlerden geçirilir ve canlı sperm hücreleri ayrılır. Bu hücreler, mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtanın içine transfer edilir.
Mikro TESE işlemi neticesinde elde edilen sperm hücreleri dondurulur ve muhafaza edilir. Bu aşamadan sonra anne adayı da tüp bebek tedavi programına başlatılır. Bu durumun sebebi ise sperm bulunamama riskidir. Kadının gereksiz yere ilaç kullanımını engellemek için elde edilen spermler dondurulur.
Dondurulma aşamasında spermler kalitesini kaybetmez.
Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!
Mikro TESE yönteminden önce dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
- Baba adayı operasyondan 6 saat önce herhangi bir şey yemeyi ve içmeyi bırakmalıdı Buna su da dahildir.
- İşlem yapılacak alan jiletle temizlenmeli ve hasta banyo yapmalıdı
- İşlemden sonra giymek için bol ve rahat eşofmanlar getirilmelidir.
- Mikro TESE işleminden 2 saat sonra hasta evine gidebilir.
Mikro TESE yönteminden sonra dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
- İşlemden 3 saat sonra hasta su içmeye baş
- İşlemden 5 gün sora hasta duş
- İşlemden sonraki 1 hafta cinsel ilişkiden kaçınmak gerekmektedir.
- Doktorun haberi olması şartıyla ağrı kesici kullanı
- Operasyon yapılan alanda kızarıklık, şişlik, kanama söz konusu olduğunda zaman kaybetmeden doktorunuza bildirmelisiniz.
- Mikro TESE işleminde kendiliğinden eriyen dikişler kullanılı Bu sebeple bir hafta sonra dikiş alma işlemi yoktur. Atılan dikişler bir hafta içerisinde eriyecektir.
Mikro TESE işleminin riskleri nelerdir?
Mikro TESE işlemi neticesinde sperm elde edememe riski vardır. Bu durumun sebebi ise yapılan işlem değil, altta yatan sebeptir. Örnek olarak; sperm kanalları tıkanık olan bir hastadan sperm elde etme şansı daha yüksek iken, genetik sebeplerle sperm üretemeyen hastalardan sperm elde etme şansı daha düşüktür.
Operasyon ardından kanama, enfeksiyon riskleri görülebilir.
YAZININ DEVAMI ==> Mikro TESE nedir?